Unga kvinnor i fokus på 8 mars

Unga kvinnor i fokus på 8 mars

Lördagen den 8 mars uppmärksammade Vänsterpartiet i Flen Internationella Kvinnodagen genom ett öppet möte som fyllde partilokalen. Två unga, talangfulla och starka kvinnor – Hilda Monasterio och Maja Wårenius – öppnade mötet med medryckande sång och musik och därefter höll Rose-Marie Fältskog ett väldigt engagerande anförande.

Rose-Marie Fältskog talar på internationella kvinnodagen.Rapport efter rapport visar att Sverige fortfarande har en lång väg att gå innan kvinnor och män är jämställda i vårt samhälle. Rapporterna är entydliga och vittnar om att det framförallt är unga kvinnor som tvingas arbeta deltid för att det inte finns lämpliga heltidsarbeten att söka, att framförallt unga kvinnor drabbas av osäkra jobb, timanställningar och vikariat efter vikariat, där de inte vet om de har ett jobb den ena dagen efter den andra. Rapporterna visar att bara ¼ av föräldraförsäkringen tas ut av barnens pappor, jämställdhetsbonusar till trots. Det är fortfarande kvinnor som tar huvudansvaret för barnen och hemmet och därmed riskerar att hamna efter i löneutveckling och på karriärsstegen. Riksrevisionen varnar för att nuvarande arbetsmarknadssituation och pensionssystem kommer att innebära en framtid där hälften av alla kvinnor lever under fattigdomsgränsen när de blir pensionärer.

– Individuell föräldraförsäkring, utökad rätt till förskola, krav på heltidsarbeten i offentliga verksamheter och begränsningar för att använda bemanningsföretag är några åtgärder som skulle stoppa den utvecklingen, säger Rose-Marie Fältskog, en av värdarna för eventet.

Det är också främst unga kvinnor i åldern 16-25 som riskerar att utsättas för sexuella övergrepp. Det är skrämmande siffror. Var femte kvinna har någon gång utsatts för allvarligt sexuellt våld. 36 000 våldtäkter begås varje år, bara en bråkdel av dessa anmäls och endast cirka 200 leder till fällande dom. Fortfarande läggs nästan all fokus på kvinnans karaktär, beteende och utseende vid anmälningar och brottsmål.

-En samtyckesreglering i sexualbrottslagstiftningen skulle hjälpa till att skifta fokus från offrets karaktär och beteende till den misstänkte förövarens beteende. Men den skulle framförallt vara viktig som signal och normgivare. Det ska inte kunna ifrågasättas. Sex utan samtycke och utan hänsyn till den andres belägenhet innebär ett sexuellt övergrepp, säger Rose-Marie Fältskog.

Föredraget öppnade för många frågor och diskussioner från de deltagande som fick avsluta förmiddagen den 8 mars.

————————

Uppdatering

I samband med mötet spelade och sjöng Hilda & Maja ett antal låtar. Här kan du lyssna på några inspelningar.

Av 0 793
%d bloggare gillar detta: