Vi vill ha världens bästa sjukvård!

Sörmland ska ha Sveriges bästa sjukvård! Och Sverige ska ha världens bästa sjukvård. Om det ska bli möjligt, då måste också de skattepengar som vi betalar till sjukvård gå till just sjukvård. Så är det inte idag. Varje år hamnar minst 4 miljarder skattekronor någon annanstans.

De privata företag som köper upp vår sjukvård har oftast enbart ett intresse av att skapa så stora vinster som möjligt. Den mesta sjukvården i Sverige som ägs av privata företag ägs av så kallade riskkapitalbolag. Vinster får dom genom att skära ner på ”kostnader” som till exempel personal och stoppa skattepengar i egen ficka. På det här sättet förvandlas våra gemensamma skattepengar till privata förmögenheter. För dom 4 miljarder som varje årförsvinner från sjukvården så skulle vi till exempel kunna anställa 10 000 sjuksköterskor.På det här sättet har mycket av den svenska sjukvården bytt ägare dom senaste åren.

Att allt mer svensk vård blir privat istället för gemensam gör Sverige mindre jämlikt, eftersom det är mer lönsamt att behandla friska och välbeställda. Vi håller alltså på att få  vård beroende på plånbok.

Vänsterpartiet  kräver stopp för ytterligare privatiseringar inom vården. Bara då kan vi bygga världens bästa sjukvård. För alla. Och det är bråttom, svensk sjukvård blöder skattepengar varje dag.

Uttalande antaget av
Vänsterpartiet  Sörmlands årskonferens
Åsa folkhögskola den 19 mars 2011

Av 0 545
%d bloggare gillar detta: