Full fart i EMU-kampanjen

I dagens Folket finns en artikel som hävdar att valtemperaturen är låg i Flens kommun. Liknande påstående har vid tidigare tillfälle framförts även i Eskilstuna-Kuriren. Förlåt att vi blir lite stötta – men kan det möjligen vara så att det är svårt att uppfatta vad som händer ute i samhället om man låser in sig på tidningsredaktionen?
I början av augusti kallade vi till en presskonferens där vi bjöd in de lokala tidningarna för att informera om våra aktiviteter. Ingen av tidningarna dök upp. Inte heller när LO:s förre ordförande Stig Malm deltog i ett möte här i Flen ansåg ni det värt att skriva några rader.

Därför översänder vi nu denna sammanställning av både de aktiviteter vi redan genomfört, av de vi planerar framöver. Vi redovisar bara aktiviteter där vi själva deltagit.

Vi bör kanske också påpeka att alla våra aktiviteter genomförs av människor som ställer upp helt ideellt. Vi har ingen anställd för att jobba med EMU-kampanjen här i Flen.

Även intresset bland de människor vi möter är större än det varit någonsin annars. Folk vill ha material, gärna mer än ett kort flygblad, de frågar och de diskuterar. Och det är klart, vi kanske inte möter så många ledare för de multinationella företagen när vi står utanför Konsum och Ica, men bland vanliga Flensbor får vi nästan bara positiva reaktioner.

För mer information:
Kaj Johansson, tel 0157-125 20
Lillemor Johanson, tel 0157-105 00

Redan genomförda aktiviteter

Debatt på Tea-lokalen
Under våren deltog vi i en debatt på Tea-lokalen som anordnades av NBV och småbrukarna i öst. Debatten drog fulla hus, och förutom Vänsterparitets Lillemor Johanson deltog på nejsidan Björn von der Esch och Hans Lindqvist. På Ja-sidan deltog Lars G Linder, Maria Abrahamsson och Mats Carlberg.

Utbildningskvällar
Under våren genomfördes flera utbildningskvällar för medlemmar och andra intresserade

Fredagar i maj/juni
Under maj/juni var vi ute ett par fredagar och delade ut flygblad i centrala Flen.

Fest i Flen
Under fest i Flen fanns vi på plats med både EMU-information, tips-promenad, flygblad och potatis med skagenröra. (Dessutom delade tomtenissar för EMU ut blad med texten ”Vi tror på tomten också”, ett ironiskt och mycket uppskattat inslag.)

Badplatsturné
Under sommaren delade Ung Vänster ut flygblad på badplatsen.

Skolbesök
Ung Vänster har besökt skolan vid två tillfällen med bokbord och information. Dessutom har de genomfört klassrumspresentationer och pratat med eleverna.

Torgmöte
Ung vänster genomförde under sommaren ett torgmöte i centrala Flen

Lokal debatt
I början av augusti deltog vi i en lokal debatt i Flen

Fredagar på stan – Flen, Malmköping, Hälleforsnäs
Från och med den 8 augusti har vi varje fredag eftermiddag funnit på stan med flygblad och information. Vid ett tillfälle har vi dessutom besökt Malmköping och vid ett tillfälle Hälleforsnäs.

Valbyrå
Utanför vår partilokal finns varje dag en valbyrå olika material. Genom en skylt på gatan berättar vi om dess existens.

Möte med Stig Malm
Tillsammans med LO-sektionen och ABF har vi genomfört ett möte med förre LO-ordförande Stig Malm på Tea-lokalen. Inför mötet affischerade vi dels ute på stan, dels på många arbetsplatser. (Vi skickade också pressmeddelande, men ingen från tidningarna dök upp.)

Fortsatta aktiviteter
Fredagar på stan
Vi fortsätter fredagar på stan. Varje fredag fram till valet finns vi i centrala Flen med flygblad och information. Dessutom finns Ung Vänster på plats med sitt material.

Mobil valbyrå på Salsta
På lördag (30/8) flyttar vi vår mobila valbyrå till Salsa-området. Där bjuder vi på kaffe och pop-corne, pratar EMU, har med oss material på en mängd olika språk.

Speciell flygbladsutdelning på Salsta
Inför vårt besök på Salsta delar vi ut flygblad i alla brevlådor och berättar om att vi kommer dit.

Riksdagskvinna till Hälleforsnäs
Fredagen den 5 september besöker vår riksdagskvinna Elina Linna Hälleforsnäs. Då finns tillfälle för alla att fråga om EMU – både på svenska och på finska. Inför besöket sätter vi upp affischer i Hälleforsnäs på både svenska och finska.

Flygblad och valsedlar i brevlådor
I större delen av kommunen delar vi ut flygblad och valsedlar i brevlådorna. Vissa områden tas av miljöpartiet.

Utställning
Vi har tillverkat en utställning som vi drar med oss på olika arrangemang, (om som har sin stationära plats i vår valbyrå utanför partilokalen)

KomVux
Vi kommer besöka KomVux för att berätta om EMU.

Pratar med folk
Vårt viktigaste arbete, och det som märks minst av journalister på tidningsredaktioner, är att vi dagligen och stundligen pratar med människor. Vanliga samtal, utan utannonserade möten och högtalare. På jobbet, i plugget och i affären.

Hemsidan
Vår hemsida uppdateras ständigt med information om vår kampanj.

Detta har vi dock inte gjort:
Vi har ingen betald annonsplats, och alltså inga stora affischpelare.
Vi har inga annonser i tidningarna
Vi delar inte ut drösar med knappar och märken gratis – vill man ha har vi några stycken till försäljning.
Vi har inga betalda jippinissar i roliga kläder som åker runt och mot betalning argumenterar för någon annans åsikt.
Vi har ingen reklam i radio och tv.
Vi har överhuvudtaget inte så mycket pengar – men vi har argumenten och männsikorna.
Avslutning
Som avslutning får vi ändå glädja oss med att i alla fall en tidning, Aftonbladet, observerat vår existens. Här följer ett citat från deras ledarsida:

Aftonbladet ledarsida (030815):

…fin gammal folkrörelseångvält

Var har Ja-sidans Ångvält tagit vägen? frågar sig Aftonbladets ledarskribent Jesper Bengtsson, och skriver bland annat:

”I Flen finns bara en organiserad kampanj, och det är vänsterpartiets. De har valt en lättare och mer effektiv linje. Medan socialdemokraterna centralt ger pengar till både ja- och nej-kampanjer och lokalt inte gör så mycket över huvud taget, har vänsterpartiet valt att köra så det ryker.

Därför gick vänsterpartiet runt på kommunens badplatser och delade ut kampanjmaterial i somras. Och därför står de nu utanför Ica och Konsum i stort sett varje dag fram till den 14 september. De bjuder på kaffe och pratar med folk. Kort sagt: det är fin gammal folkrörelseångvält.”

Av 0 334
%d bloggare gillar detta: