Betala vad det är värt…?

I fredags när jag som vanligt gjorde mina veckoinköp hände något mycket märkligt. Jag hade plockat vagnen full med livsnödvändiga varor. Mjölk, tvättmedel, kaffe, köttfärs, ja ni vet allt det där som går åt under veckan. När jag kom fram till kassan visade apparaten på 1.753 kronor.
Nu råkade det vara så att jag inte hade råd att betala 1.753 kronor. Jag lämnade därför över en tusenlapp.

Döm om min förvåning när kassörskan protesterade.

– Varorna kostar 1.753 kronor, det fattas 753.

– Ja, det förstår jag, log jag vänligt tillbaka. Men nu råkar det vara så att jag inte har råd med mer än tusen kronor.

En stunds förvirring uppstod. Jag förstod att kassörskan var ny och inte visste hur det hela fungerar. Ingen kan ju begära att en kund ska betala mer än vad hon har råd med.

En äldre man lade sig plötsligt i diskussionen.

– Det är rätt, ropade han till mig. Stå på dig. Varorna är urusla, de är helt enkelt inte värda mer än tusen kronor. Själv tänker jag förresten bara betala 883. Allt de säljer i den här affären är ruttet, mögligt och gammalt.

Nu blev jag lite konfunderad. Jag tyckte visst att varorna var bra. Brännvinsosten var jättegod, den hade jag redan avsmakat vid ostdisken, och köttfärsen såg fräsch och fin ut. Jag tvivlade inte alls på att varorna i korgen var värda 1.753 kronor. Men jag hade helt enkelt inte så mycket pengar.

Kassörskan började plocka bort en del varor. Först åkte osten åt sidan, sedan både kycklingen, chipspåsen och tandkrämen.

– Stopp där, skrek jag, och nu började jag faktiskt bli lite irriterad. Så där kan du inte göra. Jag har rätt till mina varor.

Stämningen i kön höll på att bli hotfull. Allt fler började uppröras över kassörskans onormala beteende. Någon sprang och hämtade chefen och ……

Nej, jag skojar. Så klart jag gör. Det är bara i drömmarna som vi kommer på tanken att betala mindre för en vara än vad den verkligen är värd.

Eller hur?

I lördags demonstrerade Kommunals medlemmar för högre löner. Alla jag känner anser att de är värda ett rejält lönepåslag.

Fast vi har kanske inte råd….

Lillemor Johanson
Vänsterpartist i Flen

Av 0 470
%d bloggare gillar detta: