Omvänd integration i Flen

I den närmsta framtid kommer det öppnas ett somaliskt dagis i ur och skur gamla lokaler på Salstagatan, Flen. Dagiset ska vara tvåspråkigt, värna om den somaliska familjen och kulturen, samt vara en bättre integration ut till den svenska skolan.

Jag blir fundersam. Hade jag som svensk startat ett svenskt dagis, där bara svenska barn var välkomna, med en målsättning att värna om den svenska kulturen och språket, hade jag blivit kallad rasist och förmodligen hade kommunen inte gått med på detta.

Varför då öppna en Somalisk förskola? Har Flens kommun svårt att integrera somaliska barn på vanliga kommunala dagis? Om så är fallet, har vi kanske en anledning att se över detta? I Flens kommun bor idag väldigt många somalier, vi har somalisk hemspråksundervisning i skolorna, en somalisk förening med tillhörande moské, också den på Salstagatan.

Är vi flensbor så dåliga på att släppa in våra somaliska grannar, att de ska ha ett eget dagis? Hur blir det då när våra barn möts senare i skolan, om de inte vuxit ihop på dagis? Hur ska vi föräldrar kunna diskutera uppfostran och föräldrarollen om vi inte kan träffas på föräldramöten? Hur blir vi vuxnas reflektioner av invandrare, och hur överför vi det till våra barn?

Jag är rädd att mer okunskap och rasism sprids i samhället av detta. Hur blir integrationen då? Vi borde bli bättre på att värna om de nya svenskarna, få ökad förståelse mellan kulturerna, få en bättre integration och inte en assimilation.

Linnea Trawén
Mångkulturell Förälder i Flen
Av 0 452
%d bloggare gillar detta: