200 nya kommunala jobb i Flen

Antalet offentligt anställda har förändrats under olika regeringsperioder

Antalet offentligt anställda har förändrats under olika regeringsperioder

Varje lärare i Flen vet att det behövs fler vuxna i skolan. Varje småbarnsförälder vet att barngrupperna på våra dagis är för stora. Varje person som söker hemtjänst eller vård vet att personalbristen är skriande.

Om vi ska tillgodose de behov som faktiskt finns, så behövs det omkring 200 nya tjänster i Flens kommun. Det är slutsatsen i en rapport som Vänsterpartiet i Flen har tagit fram.

Det överenstämmer väl med ett av de viktigaste förslagen i vänsterpartiets valplattform på riksnivå, som handlar om att skapa 200 000 nya jobb i offentlig sektor. Det kan låta mycket, men det motsvarar ungefär det antal anställda som fanns i offentlig sektor i början på 90-talet, innan de stora nedskärningarna.

Den här rapporten bygger på en granskning som Vänsterpartiet i Flen gjort under våren 2006. Vi har pratat med lärare och vårdpersonal, vi har träffat representanter för olika fackföreningar, vi har skickat ut enkäter till ett flertal verksamheter inom kommunen.

Siffrorna är uppskattningar och ska inte tas för någon vetenskaplig sanning. Men de är långt ifrån tagna rakt ut ur luften, utan bygger på kvalificerade bedömningar av ett stort antal personer.

Aftonbladets förstasida

Aftonbladets förstasida

Hur ska det betalas frågar sig vän av ordningen. Faktum är att satsningen nästan betalar sig själv, genom minskade utgifter för a-kassa. Mellanskillnaden för 200 000 jobb är ungefär 17 miljarder och räknar man in ett ökat behov av lokaler, kostnader för utbildning etc. så hamnar man på ungefär 40 miljarder. Det kan jämföras med de borgerliga partiernas förslag om skattesänkningar som skulle kosta statskassan över 80 miljarder.

Men en rejäl satsning på nya kommunala jobb kan inte genomföras isolerat i Flens kommun. Det kräver ett ökat stöd för vänsterpartiets politik både på riks- och lokalplanet.

Här kan du ladda ner och läsa rapporten.

Rapporten i pdf-format
Rapporten i Word-format

Av 0 298
%d bloggare gillar detta: