Måste vara tillåtet att kräva kollektivavtal!

Kollektivavtal är bra, både för de som jobbar och för seriösa företagare. Det har jag vid flera tillfällen hävdat på denna debattsida, och varje gång fått mothugg av representanter från Svenskt Näringsliv. Det är bara att konstatera att i denna fråga blir vi inte överens.
Men vad debatten egentligen handar om är ifall vi som konsumenter har någon rätt att välja, någon rätt att ställa krav.

Jag anser att vi har det. Både som enskild individ och som medborgare måste vi ha rätt att välja vilket företag vi handlar ifrån. Vill jag ha KRAV-märkta bananer så ska jag ha rätt att köpa det. Vill jag ha rättvisemärkt kaffe ska jag ha rätt att välja det. Och vill jag, och alla andra i min kommun, bara handla från företag som vi vet har hyggliga arbetsförhållanden och kollektivavtal så ska vi få göra det.

Helén Selemark från Svenskt Näringsliv vill inte låta oss välja. I andra sammanhang brukar man kalla en sådan ståndpunkt för totalitär.

Lillemor Johanson
Vänsterpartiet i Flen

Av 0 290
%d bloggare gillar detta: