Äldreomsorg

Så gör vi äldreomsorgen bättre

Större inflytande för den som behöver äldreomsorg

Vi blir alla äldre, och vi ska kunna leva ett bra liv även på äldre dar. Vi vill välja om vi ska bo kvar hemma, flytta till någon form av service- eller trygghetsboende och när vi behöver plats på äldreboende ska vi få det. Därför måste vi skynda på byggandet av fler äldreboenden. I dagsläget betalar kommunen stora pengar för platser i andra kommuner. Vi ska också ha ett eget inflytande över den hjälp vi behöver, och antalet olika personer som hjälper oss i vårt hem ska minimeras.

Vi i Vänsterpartiet vill stoppa den pågående privatisering av äldreomsorg genom införandet av LOV. Marknaden för äldreomsorg domineras av stora bolag som ägs av risk-kaptial eller aktieägare. Våra skattepengar behövs i Flen inte som vinster i utländska bolag! Minutstyrningen som införts i Flen är ett steg för att möjliggöra LOV och kommer permanentas om LOV införs. Vi vill tvärtom gå bort från detaljreglering och istället gå mot större tilltro till personalen. Då ökar möjligheten att möta den äldres behov och dagsform i omsorgen.

För den förebyggande hälsan är frivilliga insatser nödvändiga och viktiga men behöver samordnas av professionella som också står för inspiration och kunskapsförmedling.

Vi vill

  • säga nej till privatisering av äldreomsorg genom införande av LOV
  • fördjupa dialogen med det Kommunala pensionärsrådet kring medborgarnas önskemål och införa brukarråd inom hemtjänst
  • öka stödet för närstående som vårdar anhöriga.

Satsa på personalen inom omsorgen

Att jobba med omsorg om människor är bland de viktigaste och intressantaste arbetena man kan ha och det kräver kompetens, men det är också ett slitsamt arbete. Den svårighet som finns att rekrytera personal inom omsorgsverksamheterna kommer öka, och vi är övertygade om att det enda sättet att kunna behålla och attrahera ny personal är att förbättra arbetsvillkoren inom socialtjänst, hemtjänst och på äldreboenden. Många orkar inte ett heltidsarbete och är utslitna långt före pensionsåldern. Andra tvingas gå på timanställningar och vet inte när eller hur mycket de får arbeta. Endel byter arbete på grund av villkorn. Samtidigt kostar personalomsättning, sjukskrivningar och personalbrist mycket pengar och sänker kvalitén.

Vi vill

  • utreda möjlighet för kortare arbetstid och bibehållen lön för vissa arbetsgrupper
  • öka grundbemanningen i äldreomsorgen och på så sätt minska behovet av timvikarier och ta bort delade turer
  • erbjuda grundutbildning och kontinuerlig fortbildning inom alla verksamheter, ge möjlighet att på betald arbetstid kombinera arbetet med fördjupade studier t.ex. i svenska språket

 

Kopiera länk