Välfärd går före skatter

Regeringens skattesänkningar har ett obefintligt stöd hos folket. Det visar en opinionsundersökning från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

93 procent av de tillfrågade väljer bättre kvalitet i äldreomsorgen före sänkt skatt. Siffrorna för skola och sjukvård är liknande, 91 procent vill inte ha sänkt skatt utan bättre kvalitet.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson, menar att det här visar hur dålig kontakt regeringen har med verkligheten:

– Regeringen gör tvärt emot vad folket vill, den sänker skatterna istället för att satsa på välfärden, säger Ulla Andersson.

Stödet för skattesänkningar är minimalt. Medborgarna är inte bara kritiska till sänkt skatt, de flesta kan tänka sig att höja skatten.

85 procent av de tillfrågade är villiga att betala högre skatt för bättre kvalitet inom sjukvården. 83 procent är villiga att betala högre skatt för att förbättra äldreomsorgen. 79 procent kan betala högre skatt för att förbättra kvaliteten inom skolan.

– Vi har föreslagit att vi ska använda statens överskott för att anställa fler i välfärden. Fler anställda i äldreomsorgen ger bättre omsorg, fler anställda i sjukvården kortar köerna och fler lärare i skolan och förskolan gör att vi kan minska storleken på klasserna och barngrupperna, säger Ulla Andersson.

Undersökningen visar att de som är mest villiga att betala skatt är arbetare och unga, det vill säga de som idag har de låga inkomster.

Läsvärda bloggar:

Artiklar i Flamman:


SKL:s undersökning:

Av 0 272
%d bloggare gillar detta: