Pest eller kolera?

Spelar det någon roll vem som vinner det amerikanska presidentvalet?

Att välja mellan demokraterna och republikanerna kan liknas vid ett val mellan moderater och kristdemokrater. Ett val mellan pannkaka eller plättar, mellan Carola och Charlotte Perelli, mellan pest eller kolera.

Till slut har jag i alla fall bestämt mig!

Det amerikanska valsystemet bygger på stora gåvor till kandidaternas kampanjer. Dom stora företagen inom t.ex. tobak, vapen och olja (eller varför inte sjukförsäkringar), investerar stora pengar i att få ”sin” kandidat placerad i vita huset.

Sheila Krumholz, VD för Washingtonbaserade Center for Responsive Politics, har granskat bidragens roll i det amerikanska valsystemet. Hon sammanfattar det hela så här: ”Vem som än blir vår nästa president, så får Wall Street en skuldsatt vän i Vita huset.”

Inte konstigt att amerikanska presidentval brukar locka mindre än halva befolkningen.

Detta var en av anledningarna att jag själv hade svårt att bestämma mig för vilken kandidat jag hoppades på. Visst, jag vill ha bort Bush och jag föredrar nog demokraterna framför republikanerna. Men jag förväntar mig egentligen inte någon större förändring.

Nu har jag i alla fall till slut bestämt mig. Jag hoppas nog ändå på Barack Obama. Inte för att han har en så mycket bättre politik än Clinton (det vet jag inte tillräckligt om). Utan för att bidragen till hans kampanj till stor del kommer från riktiga människor.

Han har lyckats samla in 138 miljoner dollar till kampanjen, och det mesta är mindre donationer via hans hemsida. Mer än 90 procent av de insamlade medlen kommer från vanligt folk.

Egentligen kan man ifrågasätta en demokrati där bara den som har miljontals dollar kan bli vald. Men det är i alla fall bättre med en president som står i skuld till sina väljare än i skuld till Corporate Business.

Läs mer på e24.se

Kaj Johansson
Av 0 269
%d bloggare gillar detta: