Höjda avgifter – sänkta inkomster

Bara några dagar har gått sedan borgarna vann valet. Slag i slag kommer det nu rapporter om hur deras politik drabbar människor med små inkomster. Förslag som de själva talade mycket tyst om i valrörelsen.
Låt oss göra några nedslag i nyhetsflödet under veckan efter valet. (Och det är ingen ”svartmålande vänsterpropaganda” vi tittar på, det är snarare nyhetsmedia med en ganska borgerlig framtoning.)

Chockhöjning av trafikförsäkringen
Trafikförsäkringen ska höjas med drygt 1000 kronor per år, enligt ett förslag från den borgerliga alliansen. Men i själva verket blir det höjningar på mellan 1 700 och 2 500 kronor i snitt, menar försäkringsbolagen. För vissa kan det blir permiehöjningar på över 10 000 kronor per år, rapporterade tv4 nyheterna på onsdagen.

  • Läs mer om höjningen av trafikförsäkringen på TV4.se

Dyrare medicin
Moderaterna vill höja högkostnadsskyddet för medicin till 2.000 kronor och för läkarbesök till 1.400 kronor. Dessutom vill partiet införa en avgift på 25 kronor för varje gång man handlar medicin på recept på Apoteket, enligt tidningen Dina Pengar.

Amnesti för skattesmitande miljonärer
Vi behöver en skatteamnesti för de svenska utlandsmiljonärerna, anser Mats Odell, KDs ekonomiske talesman. Först då kan de hundratals miljarder kronor som göms undan på utländska konton strömma tillbaka till landet, säger Odell i tidningen Näringsliv24.

Högre hyror
Trots att alliansen inte förväntas införa marknadshyror, finns det ändå mycket som pekar på att vi går mot högre och mer differentierade hyror, konstateras i en artikel i nättidningen ”Näringsliv24”.

Lägre ersättning till sjuka och arbetslösa
Den som är sjuk eller arbetslös kan räkna med stora hål i plånboken. Den borgerliga alliansen vill beräkna sjukpenning och föräldrapenning på ett helt nytt sätt, vilket leder till att de som fått högre lön det senaste året kan förlora mycket pengar. Dessutom sänks ålderspensionen för den som är sjukpensionär, skriver tidningen Dina Pengar i en sammanställning.Av 0 278
%d bloggare gillar detta: