Borgerlig skattepolitik – mer åt dom rika

– Folk ska inte tvingas från hus och hem! har borgarna argumenterat och försökt göra fastighetsskatten till en borgerlig profilfråga i valet. Men enligt en granskning som Rapport har gjort, så visar det sig att det bara är i 13 rika stockholmskommuner där skatten verkligen sänks. I de flesta kommuner påverkas den inte alls och i vissa fall blir den till och med högre.

Borgerlig fastighetsskatt

Borgerlig fastighetsskatt

Enligt kristdemokraternas förslag så skulle skatten i det rika Danderyd sänkas med 30 000 kronor, samtidigt som den höjs till det dubbla i en glesbygdskommun som Ragunda.

Men inte nog med att förslaget att ta bort fastighetsskatten, nästan enbart gynnar höginkomsttagare i 13 rika stockholmskommuner. Det kostar också statskassan 30 miljarder, pengar som annars skulle kunna användas till att förbättra omsorgen om våra barn och äldre.

Vi bjuder också på ett litet utdrag ur Stefan Carléns krönika i tidningen Ordfront.

”Om vi tänker oss den fattigaste fattigpensionären, med lägsta pension på 7.162 kr i månaden och att denna bor i ett hus med ett marknadsvärde på fyra miljoner kronor. Naturligtvis högst ovanligt, men det är bra att ta ett extremt exempel. Hur mycket betalar denna person i fastighetsskatt? Svaret är 266 kr i månaden. Det beror på att ingen behöver betala mer än 5 procent av den beskattningsbara hushållsinkomsten. Knappast driver den lilla summan någon från hus och hem, och var skulle personen i fråga i så fall hitta en billigare hyreslägenhet?

Tänk vidare att kepsgubben i demonstrationståget är gift med en av kvinnorna med välfriserad hund, att de är ett rikt par med höga inkomster som bor på Lidingö i en villa värd 4 miljoner kronor. De tjänar så mycket att de inte kan få någon reduktion. I så fall betalar de 1.250 kr var i fastighetsskatt i månaden. Det är allt! Någon förmögenhetsskatt betalar de inte längre sedan fribeloppet höjdes.

Det finns så många avsiktligt spridda myter om fastighetsskatten. Jag är förundrad över att så många går på dem. Vem som helst kan med tio minuter och en miniräknare se att de inte är sanna.”

Av 0 320
%d bloggare gillar detta: