För mycket skatt. På tok för mycket skatt.

Det är vad Skattebetalarnas Förening anser att flensborna betalar. Enligt en alldeles, fullständigt opolitisk utredning har de kommit fram till att medborgarna i Flens kommun betalar exakt 3 kronor och 35 öre för mycket i skatt.

Som av en ren händelse håller det moderata kommunalrådet med. Hon ger skattegnällarnas utredning högsta betyg, och anser att de hamnat ”mitt i prick”.

Så långt är allt som vanligt. Så långt blir ingen förvånad.

Det förunderliga kommer när kommunalrådet frankt deklarerar att någon skattesänkning, det blir det inte i Flen.

Vad menar kvinnan? Tänker hon fortsätta att på pin tji slösa bort skattebetalarnas pengar? Bryr hon sig inte om de kloka råden från Skattegnällarna?

Under tre år har kommunalrådet lett en koalition som enligt utredningen handskats vårdslöst och oansvarigt med våra pengar. Det kan vi förlåta. Hon visste säkert inte bättre. Hon trodde förmodligen att lägre skatter skulle leda till sämre välfärd.

Men nu när hon vet. Nu när Skattegnällarna berättat för henne hur enkelt det är att sänka skatten utan att någon får det sämre. Då tänker hon ändå inte bry sig!

Varför, undrar jag? Vad har hon i sitt sinne? Har hon andra planer med de 3,35 kronorna än att sänka skatten? Tänker hon använda slantarna till att höja kvinnors löner, införa kortare arbetstid för vårdbiträden, avsätta en rejäl summa till missbruksvården och förvandla Skjortan till allaktivitetshus?

Eller, fasansfulla tanke, vet människan inte hur hon ska bära sig åt för att administrera en skattesänkning? Har hon ingen aning om i vilka verksamheter hon ska spara utan att det medför försämringar?

I så fall är det synd om henne. För Skattegnällarnas icke-ideologiska utredning ger ingen vägledning. Här finns inga svar på vad Flens kommun ska göra för att effektivisera. Lite gnetighet rekommenderas. Och så ett gott ledarskap.

Ledarskap. Det är alltså där det brister när skatten är för hög. Slutsatsen manar till eftertanke.

Kan det vara ett annat politiskt ledarskap vi behöver i Flens kommun?

Lillemor Johanson
Vänsterpartist Flen

Av 0 259
%d bloggare gillar detta: