Arbete åt alla – visst är det möjligt!

Tretton personer på varje jobb. Så ser det ut i Sverige idag. För varje ledigt jobb står tretton personer i kö. Men bara en kan få jobbet. Betyder det att de andra tolv är lata och odugliga?

Det tycker borgarna. De menar att det är sänkt a-kassa och hårdare tag som krävs för att fler ska börja jobba. De lägger skulden för arbetslösheten på dem som är arbetslösa.

Naturligtvis har de fel. Människor är inte bortskämda och lata. Människor vill jobba.

För arbetsgivarna däremot är det bra med en hög arbetslöshet. Då kan de lättare välja och vraka bland dem som står i arbetslöshetskön. Då kan de tvinga folk att ta jobb till lägre löner och med sämre arbetsvillkor. Då blir det svårare för facket att slåss för medlemmarnas intressen.

Så samtidigt som många människor står utanför arbetslivet, samtidigt ökar också kraven på dem som har jobb. Tempot och stressen ökar. Otrygga anställningar som vikariat, provanställningar och andra tidsbegränsade jobb ökar.

Priset för arbetslösheten betalas dyrt både av den enskilde som drabbas och av samhället.

Nej, det är inte lathet som gör att människor saknar arbete. Men det har blivit trångt om jobben. Är du ung saknar du erfarenhet. Är du äldre anses du för gammal. Har du ett konstigt namn verkar du farlig. Och har du något funktionshinder eller en arbetsskada är du inget att satsa på.

Det gäller att passa in till hundra procent. Det vi kallar osäkerhet och ofrihet, det kallar arbetsgivarna flexibilitet.

Det går att bekämpa arbetslösheten. Det går att bedriva en politik för full sysselsättning. Vänsterpartiet i Flen bjuder härmed in alla som vill veta hur en sådan politik måste se ut till ett offentligt möte i Hälleforsnäs Folkets Hus, onsdag 12 oktober kl. 18.30.

Av 0 260
%d bloggare gillar detta: