Sluta dalta med sjuka barn!

När sonen är sjuk brukar jag pyssla om honom. Ni vet, så där som mammor lätt gör. Hämtar te med honung i. Bär in kuddar och täcken i soffan så han kan titta på tv. Köper lite godis för att muntra upp.

När han ligger där med en feber en bra bit över 39 grader, med en hals som värker så inte ens godiset går ner och med en ihärdig hosta som omöjliggör all sömn på natten, då brukar jag trösta, prata snällt och fråga om det hjälper med lite glass.
Så infernaliskt dumt! Att jag inte förstått tidigare vilken björntjänst jag gör min son. Ungen kan ju tro att det lönar sig att vara sjuk! Han kan börja simulera feber och halsont. Han kan bli arbetsskygg för all framtid. Han kan bli en samhällsparasit. En bidragstagare. En tjuv, en skurk, en råtta….
Men nu har jag förstått. Efter att ha tagit del av moderaternas tydliga besked. Efter att ha läst utredningar om hur lönsamt det är att vara sjuk. Efter larmrapporter om ett helt folk som bara fuskar och fuskar. Det måste straffa sig att vara sjuk. Sjukpenningen måste sänkas.
Nu hävdar visserligen en läkare jag känner att det är ett långt mycket större problem att folk går till jobbet när de är sjuka, än att de stannar hemma trots att de är friska. Och en av mina kamrater påminner mig om att folk alls inte var sjukare på den tiden sjukpenningen var 90 procent.
Men dom har fel. Det är klart dom har fel. I alla fall har de missuppfattat det hela. Möjligen kan de ha rätt i att det finns en och annan som inte fuskar med sjukskrivningar. Företagsledare, välbetalda chefstjänstemän och toppolitiker inom moderaterna. Dom fuskar säkert aldrig.
Men läkaren och min kompis har missuppfattat själva grundproblemet. De tror att folk blir friska av att man daltar med dom. När det är precis tvärt om. Folk (ja, i alla fall lågavlönade Kommunalare och utslitna industriarbetare) blir friska av att de straffas. Sänk sjukpenningen så ska ni få se på en bättre folkhälsa!
Så nästa gång min son blir sjuk ska jag strunta i honungstéet och glassen. Istället ska jag ska jag rusa in i rummet, slita av honom täcket och skrika med elak röst: ”Är du sjuk! Upp och hoppa. Ut och diska. Hämta ved och töm komposten. Det blir avdrag på studiebidraget med 100 kronor för varje dag du är sjuk.”
Det vore väl konstigt om inte feber, hosta och halsont skulle försvinna vid en sådan behandling. Och min son växa upp till en frisk, stark och hederlig samhällsmedborgare.

Lillemor Johanson
Vänsterpartist i Flen

Av 0 377
%d bloggare gillar detta: