Allaktivitetshus NU!

I början av 80-talet kallades Flen för ”Rock-City” bland många ungdomar, även långt utanför kommunens egna gränser. Flen var känt som en stad där musiklivet sprudlade och många kända band har gjort framträdanden här.
Dessutom var det många ungdomar som bildade egna grupper. Några av dem blev ganska kända och flera har gett ut egna skivor och turnerat runt om i Sverige, men faktiskt också i t.ex. USA, England och Tyskland.

Det var faktiskt många ungdomar som var rätt stolta över att komma från ”Rock-City”. Och även om de flyttade till större städer så höll många kontakten med sin uppväxtort, sina rötter. Positiva minnen från uppväxten innebär för många att de lättare kan tänka sig att flytta tillbaka senare i livet.

Man brukar säga att musik är en viktig del av svensk export, och framgångarna brukar förklaras med den svenska musikskolan och studieförbunden. Men när det gäller Flen så måste man också nämna en livaktig musikförening och bra rep-lokaler i t.ex. John Blund och Åliden.

Idag satsar Stenhammarskolan och gymnasieskolan BCPW betydligt mer på estetisk verksamhet, framförallt sång och musik. Det har varit en lyckad satsning som verkligen uppskattas av musikintresserade ungdomar.

Men det är något som fattas. Det finns inte tillräckligt med bra rep-lokaler och därmed har antalet band minskat ganska rejält.

Nu har kommunen världens chans att med ganska enkla medel göra något för att förbättra situationen för kulturen men också för andra fritidsaktiviteter.

Den gamla skjortfabriken skulle kunna bli ett allaktivitetshus som bidrar till att återuppväcka det sprudlande musikliv som en gång fanns här. Där skulle vi kanske kunna inrymma både fritidsgårdar, studieförbund, innebandyklubben, replokaler för band och annan verksamhet.

Flera utredningar har visat att lokalerna i huvudsak är i ganska gott skick, men att man behöver fixa taket på en del av huset. Detta är pengar vi tror man kan få tillbaka flera gånger om. Det finns forskning som visar att:

  • Ett levande kulturliv är en viktig tillväxtfaktor.
  • En strukturerad och meningsfull fritid är bra för att förebygga drogbruk och sociala problem.
  • En positiv bild av sin uppväxt är bra för befolkningsutvecklingen på sikt.
Av 0 261
%d bloggare gillar detta: