Är man lågavlönad får man inte vara trött

Häromdagen gick jag hem från jobbet för att jag var trött. Ja, du läste rätt, jag bara lämnade min arbetsplats och gick fast det var flera timmar kvar att jobba. Väl hemma sa jag till ena sonen att fixa middagen, slängde mig på soffan och sov i en timme. Vederkvickt av sömnen hann jag också med en kortare skogspromenad innan rådjursgrytan stod på bordet.
Nej, jag sjukskrev mig inte. Det behövde jag aldrig. Jag tillhör nämligen den priviligerade grupp som kan komma och gå lite som jag vill på jobbet. Inte heller har jag några småbarn, utan på gränsen till vuxna söner i full färd med en kockutbildning.
Min arbetsgivare kommer inte att gnälla för att jag gick hem från jobbet för att jag var trött. Riksförsäkringsverkets chef Anna Hedborg får aldrig veta. När hon nu manar till en kraftfull kampanj, applåderad av de högsta cheferna i svenskt näringsliv, så är det människor utan möjlighet att styra sin dag som kommer i kläm.
Trötthet är ingen anledning att sjukskriva sig, säger riksförsäkringschefen. Inte heller taskiga chefer, att ens barn blir mobbade eller en ständig stress över att få livet att gå ihop. Sjukskrivningarna ska ner, och då gäller det att folk lär sig veta hut, förlåt jag menar, då gäller det att folk får ökade kunskaper om försäkringsvillkoren.
Är det någon som blir förvånad över att riksförsäkringsverkets chef pekar ut lågutbildade kvinnor som de värsta syndarna? Eller att Svenskt Näringsliv jublande utropar ”Vad var det vi sa!”
När allt fler kvinnor inom låglöneyrken sliter i en ständigt mer pressad arbetssituation, när de småspringer mellan arbetet och dagis, när timmarna aldrig vill räcka till och det inte finns någon tid att vila och samla krafter på – då ger sig Anna Hedborg ut i en kampanj för att ändra kvinnornas attityder! Då kan vi läsa i tidningarna om det fasansfulla förhållandet att det finns folk som tycker det är OK att sjukskriva sig om det är strejk på dagis. Förlåt, jag bara undrar, hur stort är det problemet? Hur stor andel av de ökade sjukskrivningarna beror på strejkande dagisfröknar? Tillsätt gärna en utredning och tala om det för mig!
Vi lever i olika världar. Sverige är fortfarande ett klassamhälle. För den som befinner sig på toppen kan det förvisso vara jäktigt att hinna med alla gratisluncher och konferensmiddagar, men för den som har det knapert ställt består svårigheten i att överhuvudtaget få fram mat på bordet. Det är inte lika enkelt att ta tjänstledigt för den som har en osäker månadslön på 15.000 kronor, som för den som kan kvittera ut det tiodubbla och dessutom begåvats med fallskärmsavtal.
Riksförsäkringsverkets undersökning visar att det runt om i Sverige finns en massa lågutbildade kvinnor som är så trötta, att de kan tänka sig sjukskrivning trots att det med dagens försäkringssystem innebär en kännbar, ekonomisk förlust. Anna Hedborg borde spara sina kampanjpengar och istället fundera över vad hon ska göra åt den saken
Lillemor Johanson
Ordförande vänsterpartiet i Flen

Av 0 218
%d bloggare gillar detta: