Vem ska skydda oss när polisen inte kan?

Idag hade vi besök av nazisterna i SMR i Flen.

SMR är Sveriges absolut våldsammaste nazistorganisation. Sju av deras medlemmar dömdes till exempel för anfallet mot en anti-rasistisk demonstration i Kärrtorp. Attacken genomfördes utan hänsyn till att där fanns gott om barnfamiljer och personer med rullatorer. Vidare har medlemmar i SMR dömts för mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg. De har också dömts för stöld av militära vapen. Deras ledare, Klas Lund, är dömd för dråp och rån.

11015740_10153263251103675_5778666179494301396_nMen idag stod de alltså utanför ICA i Flen med fanor och banderoller och blockerade vägen för förbipasserande. Många blev naturligtvis väldigt upprörda och provocerade av deras närvaro, och självklart är det en lättnad att dom nu har åkt hem. Men den fråga som hänger kvar i mig är ändå polisens minst sagt avslappnade agerande.

Enligt min uppfattning fanns otaliga skäl för polisen att ingripa, men de stod mest och tittade på. En av dem satt i bilen och kommunicerade med en överordnad, men absolut inget hände på plats.

Ändå fanns det som sagt gott om skäl att ingripa.

  1. Yttrandefriheten och demonstrationsfriheten är inte obegränsad. Man får t.ex. inte förolämpa eller kränka människor. Den begränsas också av lagen om hets mot folkgrupp. Enligt utslag i högsta domstolen räknas även nazistiska symboler och hyllningar nazism som ett brott mot den lagen. I lördags stod de på gatorna i Flen med en tre meter lång banderoll med texten ”Nationalsocialistisk Zon” och även den nazistiska symbolen tyrrunan. De delade ut flygblad som hetsade mot invandrare i allmänhet. I flera ordväxlingar med upprörda flensbor förekom helt klart hets mot folkgrupp. Inget ingripande från polisen.
  2. Rätten att demonstrera är grundlagsskyddad, men man måste ha tillstånd från polisen. Det uttrycks också ganska tydligt på polisens hemsida, där det står ”Demonstrationer, det vill säga allmänna sammankomster, på offentliga platser, får inte anordnas utan tillstånd.” Den här sammankomsten skedde utan tillstånd. Inget ingripande från polisen.
  3. I över en timme filmade dom alla som var i närheten och förbipasserande. De flensbor som gick fram och argumenterade med dem, blev filmade rätt upp i ansiktet. Många upplevde det som mycket hotfullt. Inget ingripande från polisen.
  4. De blockerade vägen för de flensbor som ville handla på ICA. Inte så att dom stod i vägen lite, utan de stod med en tre meter lång banderoll tvärs över passagen in mot ICA och bredvid stod 6-7 breda killar på rad. Många kände sig tvungna att gå omvägar eller gå till en annan butik. Inget ingripande från polisen.
  5. En representant för ICA påtalade för polisen att dom stod på privat mark och bad polisen att flytta på dem till annan plats. Inget ingripande från polisen.
  6. Plötsligt bröt de upp och tågade med banderoller och fanor ner mot stadshuset. Jag påtalade direkt för polisen att de kanske borde agera mot den icke tillståndsgivna demonstration som pågick mitt framför näsan på dem. Inget ingripande från polisen.
  7. 11182239_10153263249558675_1655182902550035707_nVid stadshuset ställde de upp i ny formation, samtidigt som en av nazisterna försåg stadshusets främre entré med avspärrningstejp, med en nazistisk symbol och någon kort text. På banderollen stod det ”Nationalsocialistisk Zon”. Trots att de med all säkerhet inte hade tillstånd att förse entrén med avspärrningstejp så hände inget. Inget ingripande från polisen.
  8. Efter en kort stund var det dags för en ny icke tillståndsgiven demonstration. Med fanorna vajande tågade de i samlad tropp tillbaka upp på stan och ner till Coop-parkeringen, där de slutligen satte sig i bilarna och åkte därifrån. Inget ingripande från polisen.

10407899_10153263253123675_3500100954999622075_nJag har all förståelse för att polisen inte har en lätt uppgift, och att jag kanske inte har all information, men för mig som åskådare kändes det ändå som att polisen valde att se mellan fingrarna, valde att inte ingripa trots att det fanns många skäl att göra just detta.

Möjligen kan det vara så att polisen bedömde att de var för få för att ingripa. Att risken för våldsamt motstånd var för stor. Det kan jag också förstå, men frågan som då uppstår är Vem ska skydda oss när inte ens polisen kan?

Möjligen var polisens taktik att samla bevis för att kunna agera i ett senare skede. Det vet jag inget om, men känslan i lördags var att polisen lät dem hållas.

SMR är inget mindre än en terrorgrupp som sprider en väl grundad rädsla och olust bland folk. Dom har visat gång på gång att dom är beredda att använda våld och till och med mörda oliktänkande för att nå just den effekten.

Idag fick dom provocera och sprida rädsla och olust medan polisen tittade på. Det gör mig beklämd.

Kaj Johansson

Av 0 3225
%d bloggare gillar detta: