Internationella kvinnodagen drog många

Internationella kvinnodagen drog många

Vänsterpariet i Flen uppmärksammade Internationella kvinnodagen i söndags med att bjuda in Kristina ”Kickan” Wicksell, feministisk skribent, debattör och aktivist för samtal kring jämställdhet och feminism i ett öppet möte. Kristina är bland annat en av initiativtagarna till ”Jämställd Festival”, hon engagerar sig i initiativet ”FATTA” och arbetar för stiftelsen ”Crossing Boarders” som arbetar med metoder för jämställdhet genom att utbilda föreningar, organisationer och företag.

11061942_10203808588199923_685507997925531222_nEvenemanget började med ett uppskattat inslag av skönsjungande Charleen Kami och hennes systrar. Charleen är aktuell för tv-programmet Idol, där hon ska göra en audition.

Under föredraget tog Kickan bland annat upp ojämställdhet på arbetsmarknaden, att kvinnor tjänar i genomsnitt ungefär 85 procent av männens lön, att många kvinnor tvingas arbeta deltid, att delade turer är vanligt i kvinnodominerade yrken. Det har också blivit väldigt vanligt med osäkra anställningar inom kvinnodominerade yrken. Många tjejer får gå år ut och år in på olika former av timvikariat, där man varje morgon hoppas på det där sms:et ”Hej, kan du jobba idag mellan 7-11 och 17-20?”

Hon tog också upp frågor som rör sexuellt våld. Varje dag begås ungefär 100 våldtäkter i Sverige. Det blir 36000 per år, men bara 6000 anmäls och ännu färre leder till fällande dom.  Många kvinnor avstår från att anmäla på grund av de kränkningar de riskerar att utsättas för vid en rättslig prövning, där man ofta lägger skulden på kvinnan. ”Var du berusad?”, ”Varför hade du så kort kjol?”, ”Men ni flirtade ju innan, var det inte så att du egentligen ville?”.

Ett annat ämne som diskuterades var förslaget om individualiserad föräldraförsäkring, där vänsterpartiet vill att föräldrarna delar lika. Kickan menar att detta är en grundbult för jämställda löner, för kvinnors möjligheter att göra karriär och för jämställda pensioner. Men det handlar kanske framförallt om barnets rätt till båda sina föräldrar och pappans rätt att knyta an till sitt barn.

Under mötet gavs också information om det sommarläger för unga tjejer, som vänsterpartiet planerar att genomföra. Just nu pågår en insamling för att finansiera lägret och flera av deltagarna på mötet bidrog med donationer.

Av 0 1411
%d bloggare gillar detta: