Privatiserad verksamhet blir åter kommunal

Kommunal snöröjning i extrema förhållanden

Kommunal snöröjning i extrema förhållanden

Det har ju varit en trend att privatisera och lägga ut kommunal verksamhet på entreprenad. Det har påståtts i debatten att det blir billigare och effektivare.

Nu verkar det dock som om verkligheten har hunnit ikapp. Mängder av utvärderingar nationellt har visat att det endast i undantagsfall har gett någon besparing. Motsatsen är däremot vanlig, att verksamheten faktiskt blivit dyrare. Och dessutom har det väldigt ofta lett till försämrad kvalitet. (se t.ex. ”Privatiseringarnas pris”)

Här i Flen har man därför återtagit flera verksamheter och sköter dem nu i egen regi. Ett exempel är sotningen. Kritiken mot företaget Näckrossotaren har varit stenhård och utbredd, vilket nu lett till att kommunen nu själva tar över sotningen.

Ett annat exempel är snöröjningen, som trots extremt mycket snö, faktiskt har fungerat oerhört mycket bättre i år, när kommunen själva i stor utsträckning har tagit hand om arbetet. Det kommer säkert att bli högre kostnader än t.ex. förra året, men det beror ju helt på den extrema och långa vintern. Kvaliteten på arbetet är dock mycket bättre än på länge.

Av 0 397
%d bloggare gillar detta: