Sprutbyte, Slöjförbud och Fildelning

Den 6-8 juni samlas 225 ombud från hela landet till vänsterpartiets kongress i Norrköping. Under några dagar ska ombuden diskutera och fatta beslut om partiprogram, alla politiska förslag från medlemmarna och välja en ny partiledning.

Kerstin Soläng åker som ombud från Flen. Övriga ombud från Sörmland är Maria Chergui och Lennart Clarstedt från Eskilstuna, David Aronsson från Strängnäs, Tony Rosendal från Katrineholm och Lotta Johnsson Fornarve från Oxelösund.

För eller mot burka i skolan?

För eller mot burka i skolan?

Totalt ska ombuden ta ställning till flera hundra motioner som behandlar allt från hur vi ska kunna stödja unga invandrartjejer som blir utsatta för så kallat hedersförtryck. Ska vänsterpartiet till exempel stödja kravet på slöjförbud i skolan?

En annan fråga som det säkert kommer att bli diskussion om rör de så kallade sprututbytesprogrammen. Är det rätt att försöka hejda spridningen av AIDS och andra dödliga sjukdomar bland narkomaner, genom att erbjuda dem att byta ut sina använda sprutor. Tanken är att om de får fria sprutor (mot att de lämnar in sina gamla) så ska de inte dela sprutorna mellan sig. Men hur påverkar det narkotikans utbredning?

En annan fråga som kommer att orsaka stora diskussioner handlar om fildelning på internet. Idag är det ju förbjudet att dela med sig av t.ex musik och filmer till sina kompisar på nätet. Musiker och filmskapare menar att de inte får betalt för sina verk, och därmed inte kan leva på sitt skapande. Men är det verkligen möjligt och önskvärt att polisen ska övervaka så stora delar av befolkningen? Och är hotet verkligen reellt? En gång i tiden gick musik- och filmindustrin till storms mot kassettbanden som skulle innebära slutet för allt kreativt skapande.

Vi kan inte undanhålla den här filmsnutten från den tid när musikerförbundet menade att hotet kom från det nya fenomenet ”Discomusik”.

Av 0 338
%d bloggare gillar detta: