Avtalsenliga löner

Det är konstig. Svenskt Näringsliv har i ett antal inlägg (senast 060114) hävdat att de visst gillar kollektivavtal. Ändå tycker de inte att alla företag ska tillämpa dem. Svenskt Näringsliv tycker alltså att det är helt OK att en del företag betalar t ex 200 kronor i timmen för sina anställda, medan andra bara betalar 100 kronor. Det ska på något sätt vara bra för konkurrensen.

Och visst, det kanske är bra för det företag som kommer billigt undan. Men det är knappast bra för det företag som betalar avtalsenliga löner, och det är inte bra för de arbetare som inte får en rättvis lön för sitt jobb.

För övrigt har Vänsterpartiet inte krävt att alla företag måste teckna kollektivavtal. Vi tycker bara att vi som kunder och medborgare ska ha rätt att välja vem vi handlar från.

På samma sätt som vi har rätt att välja Krav-märkta bananer när vi handlar på ICA, på samma sätt ska vi ha rätt att kräva avtalsenliga löner när vi som medborgare handlar tjänster från en företag som t ex ska bygga en skola.

Därför vill vi att kommunen bara handlar med företag som har kollektivavtal eller liknande villkor.

Konstigare än så är det inte.

Lillemor Johanson
Vänsterpartiet i Flen

Av 0 325
%d bloggare gillar detta: