Internationell solidaritet på solig 1 maj

Drygt 100 personer samlades denna soliga 1 maj på Violentorget i Flen.

Huvudtalaren Maj Wechselman tog upp följderna av USA:s angreppskrig mot Irak. Minst en halv miljon irakiska barn har dött på grund av ockupationen.
Veikko Mäkinen, som är en av partiets kandidater i valet till EU-parlamentet, tog upp förslaget till ny grundlag för EU.

Dessutom hölls kortare appeller på spanska och turkiska av Miguel Escobar och Ali Koyoun.

Den chilenska gruppen Lonconao spelade och sjöng latinamerikansk musik.

Ett uppskattat inslag var ansiktsmålningen. Massor av barn och några vuxna lät måla sig i olika glada mönster.

Martin Forström, från Ung Vänster, talade om hur viktigt det är att ungdomar kräver sina rättigheter på sommarjobbet. ”Ta ingen skit!” var uppmaningen. (Läs hela Martin Forströms tal här nedanför)

———————————————–

Martin Forströms 1 maj tal

Kamrater!

Då var det alltså första maj igen. Vi står inför ännu en sommar, en sommar som många andra då ungdomar grillar korv sena kvällar och får glasskärvor i fötterna på badplatsen.

Men sommaren är inte bara en tid för avkoppling och nöje. Många unga kommer denna sommar få sin första kontakt med arbetslivet.

För inte länge sedan talade moderata ungdomsförbundet om för ungdomar att de inte skall komma dragande med massa fackliga krav när de söker sommarjobb.

De uppmanade vidare ungdomar att ta svartjobb. Det senaste var dock väldigt luddigt, MUF uppmuntrade inte till svartjobb men de uppmanade ungdomar som inte hittade något annat att ta svartjobb. Hur nu det ska tolkas…

Många blev chockade och upprörda av MUF:s uppmaningar. Själv blev jag inte förvånad.

Även om MUF är ett ungdomsförbund, alltså ett förbund som förslagsvis skall företräda ungdomar och deras intressen, så är det moderaternas ungdomsförbund. Ett parti som väl är mest känt för sina ständiga försök att urholka arbetarrätten och det sociala skyddsnätet. Om man begrundar detta finns väl knappast några skäl till förvåning inför detta kapitalistiska utspel? De spelar arbetsgivarna i händerna när de uppmanar ungdomar att förbise sina rättigheter.

MUF pratar vitt och brett om att man inte ska frånta högt uppsatta chefer deras pengar (pengar som enligt mig rätteligen tillfaller arbetarna) för att dessa skulle ha kämpat för dem.

Då vill jag uppmana MUF att inte frånta arbetarna deras rättigheter för de har i sanning kämpat för dem. Vissa har till och med satt livet till för att ge oss de rättigheter som MUF vill frånta oss.

Jag vill härmed uppmana alla sommarjobbare att inte låta dem göra det. Gå till din arbetsgivare och KRÄV dina rättigheter. Gör det inte för att jag säger det, gör det för att det är det enda rätta. Gör det för de som 1931 mördades i Ådalen för att ge oss dessa rättigheter.

…och så var det svartjobben. MUF påstår i sitt uttalande att ”utan svartjobb stannar Sverige”.

Vad menar Muf?

Vill de ge skattebetalarna dåligt samvete för att de bidrar till den gemensamma välfärden?

Nej… det tror ju inte ens jag. Men de vill mena att vissa jobb inte kan finnas på laglig väg med de avgifter och skatter som tillkommer? arbetsgivaren.

Då skulle jag vilja uppmana MUF att begrunda det som inte skulle kunna finnas utan dessa skatter och avgifter. Men det kommer jag inte göra, för de kommer inte lyssna.

De kommer hävda att den gnutta kollektiv välfärd som ett samhälle behöver skall finansieras med moms som inkommer genom att folket konsumerar sig halvt till döds på onödigheter.

Mycket kortsynt om jag får säga min mening. Folkets köplust stillas snabbt men behovet av finanser till den kollektiva välfärden kommer ständigt finnas.

Så ungdomar… hjälp inte överklassen att holka ur arbetarrätt och välfärd. Kräv dina rättigheter och ta inte svartjobb.

Och så skulle jag vilja avsluta med en hälsning från hela ung vänster…

Ta ingen skit.

Av 0 287
%d bloggare gillar detta: