Är dom kommunister nu?

Vänsterpartiet har haft kongress. Antagit ett nytt partiprogram. Valt en ny partiordförande. Enligt media, och även enligt en del egna partikamrater, har de nu blivit kommunister, sekterister och plakatbärare.
I Flen är vi vänsterpartister. Det var vi före kongressen. Och det är vi efter den. Vi fortsätter vårt arbete med att något förbättra livet för de människor som bor här i Flen. Det kan handla om stöd till Repris, om att säga nej till stora barngrupper på dagis eller om att delta i utformandet av ett drogpolitiskt program.

Vi interpellerar, motionerar och argumenterar i fullmäktige. Vi lägger förslag och diskuterar i våra nämnder. Och så snart vårsolen tittar fram kommer vi åter finnas ute på torget för att bjuda på kaffe och prata med den som har en stund över.

Samtidigt inser vi, att om vi på allvar vill förändra människors liv så det blir mer rättvist, mer jämlikt, mer solidariskt och mer miljövänligt, så måste vi förändra mycket i grunden. Då måste vi bygga ett samhälle där det är människors behov som styr, inte kortsiktiga vinstintressen.

Det handlar om makt. Idag har direktörer, finansvalpar och miljardärer mer makt än kvinnan i Konsumkassan, vårdbiträdet på äldreboendet eller säsongsarbetaren på det multinationella företaget mitt i stan. Män har mer makt än kvinnor. Det vill vi ändra på.

Fundera ett tag. Fundera på vem det är som har makten över våra tidningar, våra radiosändningar och våra TV-kanaler. Fundera på vilka de företräder. Är det vårdbiträdet och säsongsarbetaren som styr våra medier? Eller är det de redan mäktiga? Kanske är det inte så konstigt att de hetsar mot vänsterpartiet?

I Flen är vi vänsterpartister. Vi bryr oss inte så mycket om etiketter. Vi grubblar inte över om vi är kommunister eller socialister, förnyare eller traditionalister, testuggare eller realpolitiker.

Vi har fullt upp med att förändra världen. För som det står i vårt nya partiprogram. ”Världen kan och måste förändras.”

Av 0 419
%d bloggare gillar detta: