När såg du polisen senast?

Är du också en av dem som undrar var polisen håller hus? I så fall är du inte ensam. Vi är många som har egna erfarenheter av att polisen inte finns på plats, inte har tid, måste prioritera något annat, är för långt borta eller helt enkelt inte har någon bil att skicka.
Vänstern brukar inte förknippas med polisfrågor. Men faktum är att de grupper som missgynnas allra mest av att polisen fungerar dåligt eller inte har tillräckliga resurser, det är de grupper som vi i vänstern slåss för.

När poliserna blir färre skaffar de rika sig väktare, bygger murar om sina fina fastigheter och installerar larm, medan den som bor i mer utsatta områden får klara dig bäst han eller hon kan. Om den rike blir besluten har han inga problem med att betala självrisken till försäkringsbolaget och köpa nya prylar, medan den ensamstående mamman som lyckats spara ihop till en ny cykel åt sitt barn inte har pengar till självrisken, eller kanske inte ens har en försäkring.

Självfallet måste vi bekämpa brottslighet genom att förändra de villkor som många människor lever under. Ökade klassklyftor, segregation och försämrad välfärd ökar grunden för missbruk och kriminalitet. Utgångspunkten måste därför vara en solidarisk välfärdspolitik.

Men vi behöver också en väl fungerande polis. Annars är risken stor att vi får ett samhälle där det är den starkes lag som råder. Ett samhälle där den som har pengar skaffar sig skydd, medan den som känner sig maktlös och allt oftare funderar på att ta lagen i egna händer.

Vänsterpartiet i Flen tänker se till att polisfrågor placeras högre upp på vänsterns dagordning. Genom att utgå från vanliga människors erfarenheter vill vi visa på de problem som finns, och diskutera vilka lösningar som krävs.

Under våren tänker vi därför samla in konkreta exempel, frågor och synpunkter från Flensbornas erfarenheter av polisen. Har du något du vill berätta, eller fråga om, är du välkommen att skicka det till oss. (Vänsterpartiet, Norra Kungsgatan 8, 642 37 Flen, [email protected]).

Vi kommer att samanställa det hela till en rapport som vi sedan ska presentera på i samband med en konferens kring rättsväsendet.

Av 0 384
%d bloggare gillar detta: