”Järnvägare” av Ken Loach.

Som ett led i vänsterpartiets kampanj mot privatiseringar och avregleringar, bjöd vänsterpartiet in till visning av filmen Järnvägare.

Filmen handlar om ett arbetslag vid British Rail och visar på de djupgående konsekvenserna som drabbade järnvägsarbetarna när företaget privatiserades.

Efter filmen blev det fika och Leif Redius, ordförande i SEKO klubb Östra, berättade om hur avregleringarna påverkat den svenska järnvägen.
Filmens handling:

Järnvägare är en stark berättelse om de djupgående konsekvenserna och de allvarliga återverkningarna som drabbade järnvägsarbetarna när privatiseringen av British Rail genomfördes.

När säkerhetsriskerna för arbetarna under det nya systemet blev uppenbara, började också den grundmurade solidariteten mellan dem att vittra sönder.

Paul och Mick är järnvägsarbetare på British Rail. En dag kommer det plötsliga beskedet att bolaget privatiserats och många förändringar är att vänta.

Först uppfattas det hela som ett skämt och det tar ett tag att inse att anställningstrygghet är ett minne blott liksom betald semester och sjuklön. Den som klagar åker ut, arbetslaget splittras, säkerhetskraven försvinner, och till slut sker det oundvikliga.

Av 0 344
%d bloggare gillar detta: