EMU är ingen motvikt till USA

Det här med att EMU skulle kunna vara en motvikt till USA, är ett argument som man kan känna viss respekt för. Det vore verkligen önskvärt med en motvikt till USA. Problemet är bara att hela EU/EMU projektet bygger på i stort sett samma politik som den USA står för. Både i USA och inom EU handlar det om avregleringar för företagen och att pressa ner löner och anställningsvillkor. Både USA och EU försöker gynna sina egna ekonomiska intressen på bekostnad av utvecklingen i tredje världen.
Om man vill kämpa för en annan utveckling i världen – minskade klyftor mellan det rika nord och det fattiga syd, ett hållbart och rättvist resursutnyttjande – då utgör inte EU/EMU något alternativ eller någon motvikt. En motvikt måste byggas utifrån en gemensam politisk strävan, inte utifrån vilka länder som ligger nära varandra geografiskt.

Jag är internationalist. Jag är för internationellt samarbete. Jag vill utjämna klyftorna mellan det rika nord och det fattiga syd. Därför är jag också emot EMU. EMU är en del i en framväxande europeisk superstat. En stat som bygger murar, inför strafftullar och exportsubventioner som drabbar tredje världen. Därför kommer jag också att rösta Nej till EMU den 14 september!

Staffan Jonsson,
industriarbetare

Av 0 394
%d bloggare gillar detta: