Stoppa mullornas våld!

Den iranska regimen kommer att öka repressionen och våldsanvändningen den närmaste tiden och detta kommer att kulminera den 9 juli. För att förhindra en humanitär katastrof behövs en stark internationell press på den iranska regimen.
Sedan universiteten grundades i Iran för 70 år sedan, har studenterna alltid varit föregångare i sociala och politiska rörelser. De har alltid stått på folkets sida i kampen för ökad demokrati och mänskliga rättigheter, och detta har de vunnit stor respekt för.

När regimen beslutade att stänga progressiva tidningar 1999, så protesterade studenterna kraftigt mot denna inskränkning av yttrandefriheten. Regimen använde allt mer våld och den 9 juli 1999 kulminerade våldet och mullorna lyckades till slut kuva protesterna. Många studenter blev gripna och skadade och sedan dess genomförs manifestationer och ceremonier varje år, på årsdagen den 9 juli.

I år har demonstrationerna redan pågått ett par veckor och protesterna kommer att kulminera på årsdagen den 9 juli. Även den här gången är studenterna föregångare, de protesterade mot att starta privata universitet. Men redan andra dagen anslöt sig folket till protesterna genom att klappa händerna, tuta med bilarna och hurra för studenterna. Nu gäller protesterna mycket mer, folket vill ha demokrati och mänskliga rättigheter och då måste mullorna bort.

Regimen har naturligtvis svarat på protesterna med ökad repression och våld. Sedan protesterna började för några veckor sedan har mer än 5000 personer arresterats. En av de arresterade är son till en riksdagsman. Mer än 15 reforminriktade riksdagsmän har fått hotbrev. Två har skadats.

President Khatami kallar demonstranterna för kriminella och flera mullor har krävt dödsstraff för demonstranterna. Nyligen instämde en åklagare i Teheran i att de arresterade måste dömas till döden. Och detta är tyvärr inte tomma hot. Den här regimen har iscensatt en liknande massaker 1988, då man på bara två månader avrättade mer än 3000 politiska fångar.

Och nu väntar alla på den 9 juli. Det kommer att arrangeras stora manifestationer, demonstrationer och ceremonier över hela landet, och även bland iranska oppositionella i exil. Samtidigt förbereder sig regimen på olika sätt.

De mobiliserar sina paramilitära styrkor för att kuva demonstrationerna.
De griper studenternas ledare. Till exempel har man gripit en studentledare vid namn Momeni.
De pressar tidningar och media att inte publicera sanningen.
De försöker skapa en atmosfär av fruktan genom att avrätta och tortera de arresterade.
Den iranska regimen är mäktig och våldsam, men inte oövervinnerlig. Studenterna är modiga och går i första ledet. Om arbetarna följer deras exempel och utlyser politisk generalstrejk så är mullornas dagar räknade.

Men risken är alltså stor att de närmaste dagarna blir mycket våldsamma och blodiga i Iran. Alla progressiva krafter runt om i världen har ett stort ansvar att visa sin solidaritet med studenterna och det iranska folket. Inte minst är det viktigt att utvecklingen i Iran uppmärksammas i media.

Även den svenska regeringen kan bidra till att sätta press på mullorna, protestera mot våld och repression och kräva en verklig demokratisering. Den iranska regimen är känslig för påtryckningar, särskilt av ekonomisk natur. Sverige är en viktig handelspartner för Iran och har alla möjligheter att använda detta faktum för att sätta press på mullorna.

Stoppa mullornas våld och repression!
För mänskliga rättigheter, demokrati och en sekulär stat i Iran!
Ned med mullorna!

Ali Abbasi, Bahram Davoudi, Kaj Johansson, Farzaneh Kavoosfar, Fariba Nouri, Abbas Salahchi, Daniel Mehrdad Saidzadeh

Av 0 359
%d bloggare gillar detta: