Kaffet blir dyrare…

Kaffet blir dyrare om det kommer in fler kvinnor i bolagsstyrelserna. Det sensationella påståendet hittar jag på Dagens Nyheters debattsida. Den som för fram uppgiften är Jan Wallander, tidigare vd i Handelsbanken och ordförande i DN:s styrelse.

För att leda en styrelse krävs duktiga, erfarna och väl lämpade människor. Skulle man då placera fler kvinnor i styrelsen för Zoega, skulle priset på kaffe stiga. Allt enligt Wallander. Den självklara slutsatsen är att kvinnor helt enkelt inte är lika kompetenta som män.
Ni tror att jag överdriver. Att jag försöker förtala en väl ansedd man för att jag själv är avundsjuk, missunnsam och rabiat feminist. Men läs följande citat:

”Jag har alltså i styrelsesammanhang eller vid utseende av företagens ledningar inte upplevt någon diskriminering av kvinnor, men väl motsatsen. Alltså att duktiga män fått stå tillbaka för mindre duktiga kvinnor.”

Trots att Wallander själv har utsett närmare 50 personer till högre befattningar inom näringslivet kan han inte erinra sig ett enda fall där kvinnor har diskriminerats. Det är istället männen som fått stå tillbaka för att de måste ”huka sig i den feministiska snålblåsten”.

Minns att i de börsnoterade styrelserna finns bara 6,2 procents kvinnor.

Egentligen bryr jag mig inte om ifall det sitter kvinnor eller män i Zoegas och Gevalias styrelser. Den som befinner sig på samhällspyramidens topp, oavsett om det är en man eller kvinna, sätter alltid sina egna vinstintressen främst.

Det skrämmande i Wallanders påståenden är att han helt enkelt anser att män är duktigare än kvinnor.

Låt oss för ett ögonblick leka med tanken att Wallander har rätt. Att män är duktigare, dugligare, kompetentare och mer lämpade än kvinnor. Vilka konsekvenser bör vi då dra? Jo, självfallet måste vi sätta männen på de viktigaste och svåraste jobben.

Männen måste ta över uppfostran av våra kommande generationer, de måste vallfärda in i hemmen, i förskolorna och skolorna. De måste lindra och bota när människor råkar ut för sjukdomar, de måste trösta och stötta våra gamla i livets slutskede. Alla de viktiga och livsnödvändiga uppgifterna måste tas över av kompetenta och dugliga män.

Kvinnorna däremot bör hänvisas till områden som inte är av livsavgörande karaktär. Områden där det inte är någon katastrof när de misslyckas. Kaffebolagens styrelserum är en utmärkt plats för de mindre kompetenta kvinnorna.

En krona dyrare kaffe är trots allt ett billigt pris för att få kompetent förskolepersonal, duktiga lärare och väl lämpade undersköterskor.

Lillemor Johanson
Vänsterpartist i Flen

Av 0 310
%d bloggare gillar detta: