Marknadens förtroende eller väljarnas?

Dagligen ifrågasätts om ”marknaden har förtroende” för regeringens politik. Efter den uppgörelse som socialdemokraterna och centern nu har presenterat, måste i varje fall arbetarväljarna fråga sig om de har något ”förtroende” för s-regeringen.

Det var inte så länge sedan sossarna och facket ordnade bussresor till Stockholm för att demonstrera mot sänkningen av a-kassan från 90% till 80%.

Demonstranterna hoppades kanske att s-regeringen skulle återställa nivån. Men hur känner de sig idag när s-regeringen istället ytterligare sänker nivån till 75%!?

Vad har dessa väjare för anledning att känna ”förtroende” för s-regeringen?

Under hela valrörelsen talade sossarna om att undanta kommunerna från de besparingar som de tänkte genomföra. Detta var en viktig del i en politik för fler jobb, sa dom då.

Man angrep också den borgerliga regeringens besparingar på kommunerna. Men nu – ett halvår senare – drar man in 7 miljarder kronor från kommunsektorn. För Flens kommun innebär det ungefär 14 miljoner kronor, att läggas uppe på de nedskärningar som vi redan kände till.

Vad har alla de människor som är beroende av den offentliga sektorn för anledning att känna ”förtroende” för s-regeringen?

Vad är det för vits med att kunna välja mellan en socialdemokratisk eller borgerlig regering om det blir högerpolitik vi får i alla fall?

Moderaterna talade om ”den enda vägens politik”. Frågan är om s-regeringen också hävdar att det bara finns ”en väg” ur den här krisen? Marknaden vill ha högerpolitik. Väljarna röstade för vänsterpolitik. Regeringen kan faktiskt välja vems förtroende man vill ha!

Istället för att lägga oss platt för marknaden måste vi tygla den:

  • Använd statens ägande av Nordbanken till att tvinga fram en räntesänkning.
  • Arbeta internationellt för en beskattning av internationella valutaspekulationer.
  • Återinför valuta- och kreditregleringar.

Istället för ytterligare nedskärningar måste vi arbeta oss ur krisen:

  • Täck behoven i den offentliga sektorn.
  • Låt de som idag tvingas gå sysslolösa och leva på a-kassa göra ett viktigt jobb.
  • Begränsa övertidsuttaget.
  • Dela på jobben – inför 6 timmars arbetsdag.

Vänsterpartiet i Flen
Styrelsemöte 950405

Av 0 396
%d bloggare gillar detta: